Halal Food in South Korea

Alhamdulillah, tempohari semasa aku dok usha-usha vegetarian food kat Seoul, accidently terjumpa this e-book kat website Korean Tourism. I’m sooooooooooooooooooooooooooo happy!!!! Sebab last time pergi South Korea, tempat yang kita yakin nak makan adalah di Itaewon, since kat sana banyak restoran Middle-East/Indian. Tapi kalau setakat makanan camtu kat Malaysia pun banyak kan? Nak la gak try authentic Korean food.. tapi tak berani nak try. Paling koman pun pergi dulu kat area Dongdaemun.. makan ikan bakar.

So bila dah ada guide ni.. aku dah terbayang dah dalam kepala nak makan apa masa kat sana nanti.. especially “haemultang” yang aku tengok tu sangat menggiurkan!

Haemultang a.k.a seafood stew.

Thanks alot Korean Tourism Organization for this e-book!!! Aku rasa mesti ramai Muslim tourists yang dok hantar feedback tentang makanan halal kat mereka ni kan? (termasuk aku yang email panjang lebar kat feedback form KTO.. hahaha.. gigih!!!!).

Untuk melayari e-book tersebut, boleh klik di sini. Aku nak try download, tapi takde plak jumpa button downloadnya.

Selain daripada tu, aku terjumpa satu e-book di laman web Kementerian Luar Negeri Malaysia berkenaan dengan Halal Food di Korea yang berjudul “My Friend Korea: Food Guide Book for Muslims”. Boleh open/download di sini.

So, to all Muslim travellers out there.. selamat menjamu selera dengan senang hati di South Korea!!! =)

Dreams are free. So keep on dreaming. I am a dreamer. Love food and travelling. Can't live without music. And a joker most of the time.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer