Share “isu lapuk”

Image by Pete Linforth from Pixabay
Dah lama aku terpanggil untuk mengutarakan isu ni (walaupun dah basi). Baru la sekarang ni sempat nak menaip. Tambahan pula, semalam masa berwindow-shopping kat The Mines, mata terpandang remaja Melayu memakai benda ni. Mungkin mereka tidak tahu tentang perkara ini.

Okay, first of all, aku bukanlah arif perihal agama, but this is just my opion ya.

Pada pengamatan aku, sekarang banyak fesyen yang bercirikan bendera UK atau lebih dikenali dengan nama Union Jack. Personally aku memang suka sebab dari segi graphicnya ia nampak simple dengan kombinasi warna putih, merah dan biru. Tapi yang menjadi masalahnya adalah graphic tersebut adalah terang-terangan simbol syiar agama lain. Berikut adalah maklumat berkenaan pengertian elemen pada bendera tersebut yang aku cilok dari Wiki:

On 12 April 1606, a new flag to represent this regal union between England and Scotland was specified in a royal decree, according to which the flag of England (a red cross on a white background, known as St George’s Cross), and the flag of Scotland (a white saltire on a blue background, known as the Saltire or St Andrew’s Cross), would be joined together, forming the flag of Great Britain and first union flag. (source: Wikipedia)

Dan berikut adalah penerangan tentang hukum memakai baju yang mempunyai lambang berkenaan:


Bagi yang kurang faham sebelum ni, dan now dah tahu hukumnya, maybe boleh elakkan beli baju sebegini. Bukan sahaja baju sebenarnya. Topi, beg kasut dan ada juga perhiasan rumah seperti bantal, cushion dan lain-lain. Banyak lagi design yang menarik kat luar sana kan? Hukum syarak yang ditetapkan tak perlulah nak dipersoalkan.

And to all my Christian friends, don’t get me wrong. I’m not againts your religion or belief. Cuma agama saya tidak membenarkannya. Peace! =)

p/s: Okay I’m done my part. Takde la rasa bersalah sebab tak share info ni sesama Muslim. 🙂

Dreams are free. So keep on dreaming. I am a dreamer. Love food and travelling. Can't live without music. And a joker most of the time.

Site Footer