#NowPlaying ~ Ya Habibi La Taqolli by Warda

This is one of my favorite classical Arabic songs by the one and only, my favorite singer of all time, Warda Al-Jazairia [born: 22 July 1939 (Puteaux, France) – died: 17 May 2012 (Cairo, Egypt)]. First time aku dengar lagu ni melalui kaset arwah auntie aku sekitar tahun 1996-1997 camtu. Start dengar je aku terus tertarik dengan susunan muziknya and of course… kekuatan vokal Warda itu sendiri.

Konsert ni adalah pada tahun 1980 dan di pertengahannya (pada minit ke 41:30) turut dirakamkan kehadiran penyanyi serta komposer terkenal Mesir yang cacat penglihatan iaitu Sayyed Mekkawi. Sayyed Mekkawi ni sangat terkenal dengan lagu-lagu clasical Arab yang turut dinyanyikan oleh lagenda Mesir, Umm Kulthum. Selain tu, lagu Asma Allah Al-Hosna yang famous tu pun turut melodinya dicipta oleh beliau.

By the way, lagu ini muziknya disusun oleh komposer Riad Al-Soumbati dan liriknya oleh Ibrahim Isa.

Very beautiful melody indeed. Kalau korang penggemar lagu-lagu classical Arab, boleh try dengar lagu ni. Dan di bawah ni aku sertakan liriknya sekali.

Selamat mendengar!

لا تقل لى ضاع حبى من يدى يا حبيبى انت امسى وغدى
فترفق لا تحطم معبدى ان فى عينيك همس الموعد
لا تدعنى اشتكى طول الطريق ثم اغفو فوق وهم كالحريق
كغريق مستجير بغريق ان قلبى بعدما ذاق الرحيق لا يفيق
يا حبيبى

كم ملئنا زورق الليل حنينا وتلاقينا به حينا فحينا
وملئنا مصغر القلب رنينا فنمت اشواقه الخضراء فينا
يا حبيبى اين احلامى اين هل أضعنا كل شيء من يدينا
بعد ان جن اللظا فى شفتينا لا علينا ان ظمئنا فارتوينا وانتشينا
يا حبيبي

عد وعانق لهفة القلب الجريئا فالمصابيح على دربى مضيئة
عد فأيامى باحلامى هنيئة وهوانا كان فى الغيب مشيئة
أم رأيت الهجر دلا واقتدارا فتناسيت ليالينا السكارى
وغراما يملأ العمر اخضرار
فإذا الحب الذي غنى النهارا صار نارا
يا حبيبي

يا حبيبي لاتقل كنا وكانا لم يهن حبى ولا حبك هانا
كم ظمئنا فتلاقت شفتانا وسكتنا فتناجت مقلتانا
قد نما الحب بنا فى نظرتين وامتزجنا فرحة لا فرحتين
وافترقنا فاحترقنا شعلتين ثم سرنا فى الليالى دمعتين اثنتين
ياحبيبى

آه آه من قلب باشواقك غنى فوق اغصان الليالى فاطمئنا
وحكى للّيل ما كانا وكناوتمنى النجم نجواه فغنى
ومضى الليل وما حان رواحى
فانثنى يطوى على الحب جناح
ودنا الفجر فأطلقت مراحى
ثم اخفيت دموعى وجراحى عن صباحى
يا حبيبي

Dreams are free. So keep on dreaming. I am a dreamer. Love food and travelling. Can't live without music. And a joker most of the time.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer