Perlukah “I Want To Touch A Dog”?

La ni kecoh pasal isu “I Want To Touch A Dog” tu. Aku malas nak komen panjang sangat. Cuma pada aku kalau pun kau nak buat event yang sudah pasti akan mencetuskan kontroversi, tak payah lah nak buat kat public. Nak sentuh anjing ke.. babi ke.. tenuk ke.. kalau benda tu di luar budaya atau adab kita, buat je la secara tertutup. Tak payah nak tunjuk satu dunia kau tu lain dari kebiasaan and at the same time rasa diri orang lain akan terima keterbukaan ko tu. Nama pun hidup bermasyarakat.. tambah pula di kelilingi dengan orang Melayu Islam yang cukup sensitif bab-bab macam ni. So, kena lah peka sikit.

Dan hormatilah pendapat alim ulamak juga. Kalau takde mereka, memang hanyutlah masyarakat kita. Entahlah.. personally, aku tak nampak apa kebaikan event tu. Kalau setakat nak hilangkan rasa takut orang Islam terhadap anjing.. takde la sangat. Aku nampak anjing lalu sebelah okay je. Bukanlah takut.. cuma risau entah basah ke kering dan jika terkena najis dan satu kerja nak sertu bagai. Tu je la. Dan kalau rasa nak jadikan binatang tu sebagai pet.. memang tak lah. Banyak lagi bintang lain kan.. Diri sendiri la ni dah bergelumang dengan dosa.. tak sanggup dah nak tambah lagi rasanya.

Entah la.. aku tak faham dengan pemikiran orang sekarang. Cakap banyak pun tak boleh. Sebab kita ni bukan baik manapun. Huhuhu.. So, pendapat aku, kalau dah majority alim ulamak dah keluarkan pendapat tu.. hormatilah. Kalau bukan golongan ni nak membimbing kita yang jahil ni.. nak harapkan siapa lagi.

Wallahu’alam.

Dreams are free. So keep on dreaming. I am a dreamer. Love food and travelling. Can't live without music. And a joker most of the time.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer