Sanchon Temple Cooking @Insadong

Sanchon Temple Cooking adalah sebuah restoran yang diusahakan oleh Buddhist monk dengan menu yang 100% vegetarian. Ia antara restoran yang tersenarai dalam list ebook Halal food in South Korea. Terletak di kawasan Insadong yang merupakan cultural district di Seoul.

Bagi set lunch, harga untuk seorang adalah 33,000 won (lebih kurang RM100 lebih). Mungkin agak mahal tetapi hidangan yang disediakan adalah sebanyak 4 course. Memang kenyang gila. Bagi aku, ia sangat berbaloi untuk dicuba sebab bukan senang nak rasa makanan authentic Korean berasaskan sayuran semata-mata. Antaranya adalah sayuran/tumbuhan dari gunung. Tapi untuk pengetahuan, mereka juga ada menghidangkan rice wine sebagai minuman selain daripada green tea. Memang la aku tak sentuh wine tu kan.. hahaha.

Menu
Berikut adalah menu bagi set lunch yang aku try:
  1. Porridge of the season (appetizer)
  2. Watery plain kimchi
  3. Radish mushrooms, peppers and other vegetables, wrapped in thin vermicelli pancake
  4. Seven wild vegetables, each with its own seasonings
  5. Kimchi
  6. Seasoned fresh lettuce
  7. Cooked roots of baloon flowers & fern braken
  8. Fried kelp
  9. Steamed beancurd with burdock, mushrooms & carrots
  10. Jelly
  11. Small potatoes glazed with soy sauce and millet syrup
  12. Seasoned wild mountain roots
  13. Special chopsuey nade with various vegetables and mushrooms
  14. Seasonal Buddhist Monk’s favorite vegetables
  15. Three kinds of fritters of fried seasonal vegetable
  16. Three kinds of pan fried seasonal vegetable pancakes
  17. Rice with beans, millet, etc.
  18. Soybean stew with mushrooms radish, red peppers, beancurs, etc.
  19. Tea
  20. Sticky rice pastry

Dari segi presentation, memang unik. Dari segi rasa pula, I would say not bad. Ada yang sedap tapi kebanyakannya adalah tawar atau dalam perkataan lain.. sangat sihat!!!

Lokasi
Untuk mencari restoran ni tak susah mana. Just cam landmark gambar-gambar kat bawah ni.

Aku tak sure apa nama kedai ni, tapi ia bersebelahan dengan Little India Cafe.
Lorong nak masuk ke Sanchon opposite restoran ni.
Nampak kedai ice-cream tu.. itulah lorongnya. Ada signboard.
Entrance Sanchon.

Kesimpulannya, worth to try. Nanti boleh jadi jakun macam aku kat gambar bawah ni.. hahaha.

Dreams are free. So keep on dreaming. I am a dreamer. Love food and travelling. Can't live without music. And a joker most of the time.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer